Vitaminler

Vitaminler: Bitkiler ihtiyaç duydukları bütün vitaminleri üretip, insanlar ise bir kısmını hazır alır. Özellikleri: Yapıcı, onarıcı, düzenliyidirler. Sindirilmezler Enerji vermezler Hücre zarından direk geçerler Eksikliğinde hastalıklar oluşur. Hücre içine girme özelliklerine göre 2’ ye ayrılır. 1:Yağda Eriyen Vitaminler: Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler.Fazlalıkları karaciğerde depo edilir. A Vitamini: Büyüme gelime ve görme hücreleri için mutlaka gereklidir. Eksikliğinde tavukkarası hastalığı (Gece Görememe) olur. Havuç, yumurta, karaciğer, tere yağ, et, süte bulunur. D Vitamini: Kemik gelişimi için mutlaka gereklidir. Eksikliğinde raşitizm gibi hastalıkları görülür. (Kemik erimesi) Balık, karaciğer, et, süt, yumurta vs bulunur. D vitaminin aktif hale gelebilmesi için mutlaka güneş ışığı gereklidir. E Vitamini: Eksikliğinde kısırlık saç dökülmesi ve kalp hastalıkları görülür. Bitkisel yağlarda, tahıl kabuklarında, mısırda, buğdaylarda bulunur. K Vitamini: Eksikliğinde kanın pıhtılaşması gecikir. Kalın bağırsımızda yaşayan bateriler tarafından üretilir. Balık, yeşil yapraklı bitkilerde, et, süt ve yumurtada bulunur. 2: Suda Eriyen Vitaminler: Hücre içine giren suda eriyerek hücreye alınan vitaminlerdir. Fazlası depo edilmez. Ter ve idrarla dışarı atılır. B1 vitamini: Sinir ve sindirim sisteminin çalışmasında iştah açılmasında etkilidir. Eksikliğinde berberi hastalığı oluşur. Balık, karaciğer, kepek, et, süt ve yumurtada bulunur. B2 Vitamini: Büyüme, gelişme, deri sağlığı ve enerji üretiminde kullanılır. Eksikliğinde sinir siteminde bozukluklar ve tırnak kırılması olur. B12 Vitamini: Alyuvar yapısı ve olgunlaşması için sinir siteminin düzenli çalışması için gereklidir. Eksikliğinde baş ağrısı, kansızlık, sinirsel bozukluk görülür. Kalın bağırsak da üretilir. C Vitamini Besinlerin yapısında ki demirin kana karışmasına yardımcı olur. Bağ dokusu yapımında Hastalıklara karşı vücudun savunmasında etkilidir. Yaraların iyileşmesinde etkilidir. Alyuvar üretilmesinde görev yapar. Tunçgiller, acı biber, domates, elma, maydanoz, çilek, vişne vb. bulunur.

Labels: , , , ,



Geçen haftadaki sayfa görünümleri

Blogger tarafından desteklenmektedir.