Yağlar

B: Yağlar: Yapılarında C, H, O içerirler. Suda çok az ya da hiç çözülmezler. Alkol, tiner, benzin, gaz yağı maddelerde çözünürler. Bitki ve hayvanlardaki yağlar nötral yağlardır. Bu yağlar ester bağlarının kurulmasıyla oluşur. 3 Yağ Asidi + Gliserol à Yağ+ Su Ester sayısı eşir su sayısı Görevleri: Karbonhidratlardan sonra enerji üretmek için kullanılan moleküldür. Yapısında en fazla enerji olan moleküldür. Deri altında birikerek ısı kaybını engeller. Vücudun önemli organlarını sararak vurma çarpma gibi etkilerden korur. Yağlar hücrede yakıldığında çok fazla enerji ve ısı açığa çıktığı için göçmen kuşlarda ve kış uykusuna yatan canlılarda depolanır. Yağda çözünen vitaminlerin (A,D,E,K ) hücre içine alınmasını sağlar Hormon ve vitaminlerin yapısına katılırlar. a: Doymuş Yağlar: Bu yağları meydana getiren karbon hidrat atomları arasında eğer tekli bağ varsa bunlara doğmuş yağ denir.Bu yağlar oda sıcaklığında katı haldedir.Bunlar hayvansal yağlardır. Örnek; tere , kuyruk, iç yağı vb. b: Doymamış Yağlar: Bu yağları meydana getiren karbon hidrat atomları arasında eğer bir veya daha fazla ikili bağ varsa bunlara doğmamış yağlar oluşur. Oda sıcaklığında sıvı haldedir.Bitkisel yağlardır. Örnek; zeytin yağı ay çiçek yağı , fındık yağı vb. Sıvı yağlar laboratuarlar da hidrojenle doyurulursa margarinler oluşur. Vitaminlerin ve bazı hormonların yapısına katılır. Ayrıca hücre zarının tamir edilmesinde ve sinirlerin de yapısına katılır. Fazlılığında kanın akışkanlığı azalır. Damar sertliği oluşur.

Labels: , , , , ,



Geçen haftadaki sayfa görünümleri

Blogger tarafından desteklenmektedir.